Vrienden voor het leven in de vriendenvereniging
Stel: je bent een stichting of organisatie, je hebt al een paar mooie projecten gedaan, al een aantal keer subsidie gekregen, misschien wel 1 of meerdere succesvolle crowdfundingcampagnes afgerond, en je bent op zoek naar een meer continue manier om mensen aan je te binden. Grote spelers als het Rijksmuseum en Eye doen dat door middel van een vriendenvereniging of een steunfonds. Hoewel jij misschien niet dagelijks particuliere donaties van 50.000 euro ontvangt en waarschijnlijk zelfs niet durft te dromen van vriendenverenigingen met duizenden leden, zijn dit ook voor kleinere organisaties goede opties om te overwegen. Een aantal do’s en een belangrijke don’t van de grote spelers:
Doen voor jouw vriendenvereniging
- Wees geen schip zonder haven Bedenk vooraf wat je wilt bereiken met je vriendenvereniging. Wil je je publiek meer aan je verbinden (een
draagvlak creëren, zoals dat genoemd wordt) of wil je substantiële financiële bijdragen verzamelen? In het eerste geval valt het onder het kopje ‘cultuurmarketing’. Dan is de tegenprestatie heel belangrijk en zal een groot deel van wat de vereniging opbrengt weer ‘verdwijnen’ in die tegenprestatie. In het tweede geval is er sprake van ‘particuliere fondsenwerving’. Dan is de binding van de donateur met wat je doet veel belangrijker. En een beetje exclusiviteit kan dan ook geen kwaad.
- Weet wat het kost Bereken vooraf wat het gaat kosten. In het opzetten en onderhouden van je vriendenvereniging gaat een hoop tijd en geld zitten. Levert die investering ook op wat je verwacht? Kortom: wat is je rendement?
- Zorg voor rendement Over rendement gesproken. De directeur van ABN AMRO goede doelen Marianne Verhaar sprak over het rendement voor de donateur. Dit kan een rendement zijn in geld (bijvoorbeeld belastingvoordeel), in natura (bijvoorbeeld een exclusieve voorstelling) of emotioneel (het steunen van een gezelschap waar iemand een band mee heeft). Bedenk goed wat jij te bieden hebt en zorg voor een goed verhaal.
- Wees origineel Of het nu een grote of een kleine vijver is, waar veel of weinig in wordt gevist, feit is dat elke euro maar 1 keer uitgegeven kan worden en er meer kapers op de kust zijn (om even in de watermetaforen te blijven). Blijf dus up-to-date en origineel in je benadering.
- Weet wie je vrienden zijn Bekijk vooraf waar je je op wilt richten. Zoek je naar veel mensen met weinig geld of weinig mensen met veel geld? In sommige gevallen sluiten deze groepen elkaar uit, als je bijvoorbeeld kijkt naar exclusiviteit voor grote donateurs.
- Begin klein Start in je eigen netwerk. Onderzoek eerst op welke manier je je bestaande fans en vrienden aan je kunt binden en hoe je hen van dienst kunt zijn. Zij kunnen vervolgens als ware ambassadeurs weer hun eigen netwerk voor jou inzetten.
DON’T: Meteen een rekening openen. Geïnspireerd? Ren nu niet meteen naar de bank om het geld van je eerste vrienden te cashen. Het kan ook mis gaan. Het komt voor dat vriendenverenigingen zich tegen de organisatie keren als ze het niet meer eens zijn met het beleid of er onderling ruzie ontstaat. Daarnaast hef je een vriendenvereniging ook niet zomaar op. Werk vooraf een lange termijn visie uit en realiseer je dat je een lange relatie aangaat met je vriendenvereniging. Een laatste tip: Nog niet helemaal toe aan een vriendenvereniging? Geef je vaste bezoekers de mogelijkheid een kleine donatie te maken op het moment dat ze een kaartje kopen. Bij het Van Gogh museum kan je als je een online kaartje koopt, meteen een paar euro extra doneren. De Rotterdamse Pleinbioscoop doet dit ook. Het geeft je bezoekers een goed gevoel om iets extra’s te kunnen geven en wie weet verleid je ze zo om in de toekomst daadwerkelijk vriend van je organisatie te worden.