Van een concept naar een verhaal

Je cultureel concept is af. Je gaat tien oude klassiekers uit de volksmuziek opnieuw laten uitvoeren door hedendaagse muzikanten. Dit wordt opgenomen in vertel een verhaaleen studio en daarna wil je optredens organiseren in het land. Je weet precies wat je wilt doen, voor wie je het wilt doen, wanneer je het wilt doen en  hoe je het wilt doen. Nu wordt het tijd dit concept in een goed cultureel verhaal te gieten dat mensen enthousiasmeert en bij je project betrekt.

Schrijven aan een verhaal

Om een  cultureel concept in een verhaal om te zetten dat enthousiasmeert, kun je je verhaal  het beste eerst eens voor jezelf opschrijven. Mogelijke partners zullen ook graag zien wat het project precies inhoudt. Begin daarom met je concept samen te vatten op een a4’tje. Leg kort en bondig uit wat het project inhoudt,  voor wie het interessant is en wat je wil bereiken. Je geschreven verhaal vormt meteen de basis voor je uitgebreidere projectplan, dat je nodig hebt voor het aanvragen van subsidie.

Wist je dat:

Ook het bedrijfsleven leent wel eens iets uit de culturele sector. In de zakelijke wereld wordt inmiddels veel geld verdiend met het begrip ‘storytelling’. Dat laat nog maar eens zien hoe belangrijk een goed verhaal is. Kenmerken van goede storytelling: enthousiasmerend, prikkelend, persoonlijk en met visie.

Maak je verhaal eigen

Heb je eenmaal een sterk verhaal op papier staan, zorg dan dat het goed in je hoofd zit. Je moet dit verhaal kunnen dromen en bijvoorbeeld aan de telefoon snel aan iemand kunnen uitleggen. In het bedrijfsleven noemen ze dit een elevatorpitch en hier kun je als beginnend cultureel ondernemer toch wel wat van leren. (Hoewel veel cultureel avonturiers enthousiast zijn en visie hebben, is bondigheid niet altijd hun sterkste kant.) Daarom hebben we hier een aantal tips voor een elevatorpitch voor je op een rij gezet.