Tips van kenners 2

Tips van kenners (2)

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Het tweede deel van het seminar ‘Cultuur, daar geef je om’ was namelijk net zo interessant als het eerste. Wederom een kleine selectie tips en inspiratie, nu uit het programma na de pauze:

1. Wees geen bedelaar!

Zo beet Ryclef Rienstra van de VandenEndeFoundation het spits af. Met drie belangrijke tips hoe het vooral niet moet:
1. Presenteer jezelf niet als hulpbehoevend. Laat je van je sterke kanten zien. En, belangrijk, onderscheidt jezelf met deze sterke kanten van andere culturele instellingen.
2. Benader niet iedereen. Ga doelgericht en selectief te werk in het benaderen van eventuele mecenassen en maak duidelijk dat hun bijdrage cruciaal is.
3. Begin niet meteen over geld. Maak je potentiële mecenassen eerst enthousiast. Laat ze meedenken, ook over de mogelijkheid hoe ze eventueel hun eigen netwerk voor jou zouden kunnen inzetten.

2. Samen geven

De Vereniging Rembrandt weet: Mensen geven meestal niet aan kunst vanwege een economisch belang, maar vanuit een innerlijke motivatie. Bijvoorbeeld de liefde voor kunst en de behoefte ergens deel van uit te maken. Als collectief mecenaat organiseert de Vereniging Rembrandt daarom verschillende vormen van bijeenkomsten, vergaderingen en lezingen voor alle leden. Leden zijn geen donateurs van een afstandje, maar ze horen er echt bij.

3. Vrijwilligers horen erbij

Wanneer Doro Siepel van Theater Zuidplein met passie spreekt over haar vrijwilligers wil je je spontaan aanmelden. Haar vrijwilligers vormen een geliefd en gelijkwaardig team. Daarnaast leveren de vrijwilligers een belangrijk bijdrage aan de maatschappelijke waarde van het theater. Door de vrijwilligers komt Theater Zuidplein actief in contact met hun doelgroep. Door ze serieus te nemen en te luisteren naar hun voorkeuren programmeren ze zo bijvoorbeeld wel eens een voorstelling waar ze zelf nooit van gehoord hebben, maar die inslaat als een bom. Theater Zuidplein staat hierdoor midden in de maatschappij.

4. Laat jezelf zien

Ook het glasmuseum werkt met vrijwilligers en zij benadrukken het belang van verschillende samenwerkingen. Zo nodigden zij ontwerper Jan Taminiau uit om aan het werk te gaan in de glasblazerij. Wat ik vooral leerde is dat je niet bang moet zijn te laten zien wat voor mooie dingen je maakt/doet. De prachtige foto’s die getoond werden tijdens de presentatie gaven mij spontaan zin een retourtje Leerdam aan te schaffen.

5. Incrowdfunding

Na alle positieve verhalen, sluit Sieger Sloot, acteur en ambassadeur van Cultuur, daar geef je om, af met een kritische noot. Hij waarschuwt ons voor de heilige graal van crowdfunding. Net als inmiddels velen heeft ook hij een succesverhaal van een project dat mede mogelijk gemaakt werd door crowdfunding. Maar, zegt hij eerlijk, dit succesverhaal was vooral afhankelijk van een rijke vriend in Quatar en een vriendendienst van een gratis filmcrew. Crowdfunding bleek dus vooral incrowdfunding. Mooi voor je eerste project, maar wat is de herhaalbaarheid ervan? Geven je vrienden en familie de volgende keer weer? Blijf dus zoeken naar langdurige of herhaalbare vormen van financiële steun.

Lees ook Tips van kenners 1!