Test je culturele idee

Word je geraakt door een muze en zie je in die vlaag van inspiratie een kunstwerk voor je zoals nog nooit iemand een kunstwerk heeft gezien? Dan zijn deze tips niets voor jou. Laat alles vallen wat je aan het doen bent, maak het en verbaas de wereld.

Ben je iets praktischer ingesteld en heb je een cultureel idee waarbij je hulp van anderen nodig hebt, veel geld, of een specifieke doelgroep? Laat dan niet direct alles uit handen vallen, maar test eerst even of het idee wel een goed idee is.

  1. Zet je culturele idee om in een elevatorpitch
    Leg je idee uit in drie zinnen, 30 seconden en heldere taal. De beste reclameman van Nederland Eric Kessels: “Als het te lang duurt om het uit te leggen is het geen goed idee.” Lees hier tips voor een goede elevatorpitch.
  2. Deel je idee (maar niet met iedereen)culturele idee
    Ouders, vrienden, collega’s en niet te vergeten, mensen die er verstand van hebben. Pitch je idee aan mensen die je vertrouwt en die je eerlijke en constructieve feedback geven. Je hebt niets aan zwartkijkers, maar pas ook op voor mensen die alles prachtig vinden. Zij zijn fijn voor je ego, maar zijn er niet bij wanneer je tijdens je wereldreis op de rug van een orka zonder eten zit.
  3. Kijk rond
    Originaliteit is leuk, maar wees niet bang als je ontdekt dat anderen iets vergelijkbaars hebben gedaan. Goede ideeën hangen vaak in de lucht en blijkbaar is er een markt voor je idee! Gluur ongegeneerd bij de buren en durf mensen vragen te stellen. Mensen vinden niets zo leuk als te praten over hun succesverhalen, doe er je profijt mee!
  4. Begin klein, durf te veranderen
    Blijk je toch je doelgroep verkeerd ingeschat te hebben of is de locatie niet ideaal? Een kink in de kabel betekent niet dat het idee slecht is. Aanscherping is altijd nodig. Start daarom klein, zodat je gemakkelijk bij kunt sturen. Begin met een pilot, een testsessie of een eerste versie in je buurt.