Subsidie kunst aanvraag schrijven – 6 tips
Een subsidieaanvraag schrijven, weinig kunstenaars vinden dat echt leuk. Het is net als met de Belastingdienst: ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’. Daarom 6 tips om een goede subsidieaanvraag te schrijven. En wie weet, als het eenmaal lukt, is het minder erg dan je vooraf dacht.
1. Begin op tijd
Het is een dooddoener, maar… begin op tijd! Een subsidie kunst aanvraag schrijven is voor veel makers een vervelend karwei en wordt vaak tot het laatste moment uitgesteld. Echter, er hangt veel van de aanvraag af. Elke tekst gaat er sterk op vooruit wanneer de schrijver ervan hem een tijdje (een paar dagen, misschien wel een week) weg kan leggen en er later met frisse ogen naar kan kijken. Veel domme fouten die ontstaan na een lange avond met brandende ogen achter de computer zitten kunnen zo ontdekt worden en die ene lastige zin die nou net de essentie van het project moet weergeven blijkt er na een week bezinken opeens zo uit te rollen.
2. Laat altijd je tekst nakijken
Lever een tekst nooit in zonder deze door een (kritische) tweede lezer te laten nakijken. Je kent je eigen tekst te goed, waardoor je snel over fouten en onduidelijkheden heen leest.
3. Hoe concreter, hoe beter
Veel makers verzamelen in de aanloop naar een nieuw project kladblokken vol foto’s, teksten, inspiratie en ideeën. Dit is heel relevant voor het proces, maar niet voor de aanvraag. Wees kort en bondig, hoe concreter hoe beter. Schep een zo duidelijk mogelijk beeld van wat je wilt gaan doen en verzand niet in te veel kleine details.
4. Leef je in in de lezer
Schrijf voor je doelgroep. De lezer van de subsidie kunst aanvraag is een kenner, maar geen insider. Let goed op de termen die je gebruikt, zeker wanneer het gaat over het werkproces. Een voorbeeld uit de dans: het woord frase is een algemeen begrip en kan gebruikt worden, maar wanneer een choreograaf spreekt van ‘bewegingsunits’ kan dit bij de lezer vragen oproepen.
5. Wees helder
Wat hoort waar? Wanneer de subsidieverstrekker werkt met een vragenformulier, beantwoordt dan alleen de gestelde vraag. Verzand niet in het continu willen schetsen van een totaalplaatje. Wijdt niet uit over het onderzoeksproces wanneer er gevraagd wordt naar het eindresultaat. Ga niet te veel in op het project wanneer er gevraagd wordt naar de achtergrond van de maker. Wees niet bang te knippen in het grote verhaal en pas op voor te veel herhaling.
6. Denk goed na over de relevantie van je werk
Veel subsidieverstrekkers vragen naar een bepaalde relevantie van het werk. Afhankelijk van de verstrekker kan dit gaan om een maatschappelijk belang, het stimuleren van een nieuwe ontwikkeling in de kunst of om de eigen ontwikkeling van de kunstenaar. Makers worstelen hier vaak mee, omdat het idee voor het project voortkomt uit een eigen interesse of een intuïtief gevoel. Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden moet je proberen afstand te nemen van je werk. Probeer, hoe abstract ook, je voor te stellen hoe het eindproduct eruit komt te zien en hoe dit interessant kan zijn voor bijvoorbeeld de kinderen uit de buurt, de kunstvorm waarin je werkt, of het culturele klimaat van een bepaalde wijk. Wat gaat het eindresultaat betekenen voor het publiek? (Lees hier meer over subsidiecriteria.)