Sollicitatietips culturele vacatures
Werken in de culturele sector is het leukste wat er is. En dat vinden er meer… Vergroot je kansen met deze sollicitatietips!
1. Kwaliteit boven kwantiteit
Culturele vacatures zijn schaars en de belangstelling ervoor is groot. 200 Aanmeldingen per vacature is echt geen uitzondering meer. Reageer niet zomaar overal op, dat is zonde van je tijd. Kies de vacatures die echt bij jou passen en besteed aan die sollicitaties dan ook tijd en aandacht.
2. Bij twijfel, bel!
Ben je niet zeker of je voldoet aan het profiel of heb je een andere vraag? Bel! Verspil je tijd niet aan uren schaven aan je brief, terwijl de kans groot is dat je CV snel de prullenbak in gaat. Daarnaast is vooraf bellen altijd goed. Een leuk en enthousiast gesprek kan ervoor zorgen dat je CV met net wat meer aandacht bekeken wordt.
3. Gebruik je netwerk
De culturele sector is klein. Ken je iemand bij de instelling? Laat hem of haar dan weten dat je wilt solliciteren. Wie weet kan hij of zij een goed woordje voor je doen of heeft hij of zij tips. Heeft iemand uit de instelling je gewezen op de vacature? Vermeld dit dan in je brief.
4. Schrijf een goede brief
Een goede brief is kort en bondig (een half A4 is meer dan genoeg leeswerk). Schrijf actief (dus niet: ik heb gedaan, maar: ik deed) en pas je toon aan op de instelling waar je solliciteert. Pas op dat je geen gebruik maakt van dooddoeners. Dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging zegt niet zoveel, vertel waar je naar op zoek bent. En schrijf voor elke vacature een nieuwe brief, aangepast op die specifieke functie en instelling.
5. Spontaan
Een mooi CV, een goede brief… allemaal factoren die je kunnen helpen. Maar soms zijn de spontane acties het beste. Plaats iemand een oproepje op LinkedIn? Reageer dan direct met een kort en enthousiast berichtje. De instelling van je dromen gevonden, zonder vacature? Bel dan gewoon eens of je langs mag komen om kennis te maken.
6. Motivatie
Solliciteer je als artiest op een positie in een gezelschap of project? Stuur dan niet alleen je CV en beeldmateriaal, maar laat ook weten waarom het gezelschap of project je aanspreekt. Daar wordt niet altijd om gevraagd, maar een paar korte zinnen in de e-mail over je affiniteit met het project geven je een goede start.
7. LinkedIn
De tijd van de CV’s en motivatiebrieven is heel langzaam, maar geleidelijk aan het verdwijnen. Zorg voor een goed LinkedIn profiel en sluit je aan bij groepen in jouw vakgebied. Geef updates over je laatste projecten, meng je in discussies en bouw je netwerk op. Wie weet komt die ideale vacature wel naar jou toe… (En… steeds meer vacatures worden gepost in LinkedIn groepen, reageren is makkelijker en het aantal reacties vaak kleiner. Zonde om die kansen voorbij te laten gaan.)