RECENSIE #1 Mijn beste idee komt nog

Mijn beste idee komt nog | Handboek voor bruggenbouwers in de kunsteducatie

Zoals de titel al verraadt belooft dit boek een houvast te bieden voor het bouwen van bruggen tussen kunst en onderwijs, tussen kind en kunstwerk. Kortom voor de avonturiers onder ons die iets met kunst en kinderen willen doen.

Doe boek

Mijn beste idee komt nog is een handzaam boekje, uitgegeven door Kunstbalie (nu Kunstloc) en prachtig vormgegeven door Ontwerphaven. Het boek biedt je vijf stappen aan op weg naar het vormgeven van je eigen educatieproject bij een kunstproject. Deze stappen zijn:

  1. De overkant verkennen
  2. Afstand inschatten
  3. Bouwstenen verzamelen
  4. Bouwen
  5. Oversteken

Elke stap informeert de lezer met achterliggende theorie, voorbeelden, ervaringen van de Kunstbalie consulenten en kleine opdrachten aan de lezer zelf. Het is dan ook een doeboek dat aanzet te experimenteren met de methodes die voorbijkomen.

Inspiratie

Een kleurrijke verzameling dus. Snel en gemakkelijk te lezen. De theorie is vooral introducerend, je wordt geen pedagoog van dit boek. Wel staan er goede doorverwijzingen in naar verdieping van de theoretische invalshoeken die genoemd worden. Wat vooral inspirerend is zijn de tips en voorbeelden. Zo schetsen ze heldere profielen van kinderen op verschillende leeftijden en de wijze waarop zij de wereld en kunst ervaren. En heel veel concrete voorbeelden van manieren waarop je je educatie kan vormgeven.

Goed beslagen ten ijs

De stappen zijn vooral goed om je eigen denkproces te structureren.  Waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden? Wat moet je niet vergeten? Wat is van toegevoegde waarde? Mijn beste idee komt nog is vooral een boek dat op de juiste knoppen drukt. En dat doen ze met veel enthousiasme. Wij bij Cultureel Avonturiers waren zelf niet van plan op de korte termijn iets met educatie te doen, maar krijgen er door dit boek wel zin in. We weten nu in ieder geval hoe het beter kan…

Op je verlanglijst?

JA! Zeker als je nieuw bent in de kunsteducatie.  Na het lezen van dit boek geef je vast en zeker een beter en spannender educatieproject vorm. Zeer ervaren? Dan is lekker lezen, waarschijnlijk een feest der herkenning en biedt het nieuwe inspiratie.

Kopen? dat kan hier.