Waar vind ik mijn publiek?

Wanneer je je marketingplan aan het opstellen bent formuleer je een doelgroep en maak je een profielschets van de personen binnen die groep. Vervolgens ga je kijken op welke kanalen die doelgroep het beste te bereiken is en of het binnen je (financiële) mogelijkheden past om die kanalen te bewerken met je boodschap.

Maar welke kanalen zijn geschikt voor de promotie van jouw culturele project en welke mensen zijn er op die kanalen te vinden? We geven hier een opsomming van een aantal mogelijke kanalen, hun eigenschappen en wie je daar kunt vinden.

Offline kanalenmarketing cultuur online

De kranten

Er zijn grofweg drie soorten kranten:

  • het landelijk betaalde dagblad (Volkskrant, Trouw, NRC, Financieel dagblad, Telegraaf, etc)
  • regionale betaalde dagbladen (Brabants dagblad, De Gelderlander, De Stentor) en
  • gratis weekkranten die regionaal worden verspreid.

Eigenlijk geldt voor al deze media dat het bereik in de afgelopen tien jaar stevig is afgenomen. De gratis kranten zijn het hardst achteruitgegaan in alle leeftijdscategorieën, de landelijke en regionale betaalde kranten zijn ook achtergegaan in hun bereik, maar dan vooral in de leeftijdscategorie jonger dan 50 jaar.

Dus waarom zou je de krant dan kiezen als de plek waar jouw boodschap te zien is?

  • Free publicity: Kranten zijn op zoek naar goede verhalen.
  • Reputatie: Een project dat in de krant staat heeft meer aanzien.
  • Bereik: Ondanks de daling van krantenlezers is het bereik van de kranten aanzienlijk met name in doelgroep ouder dan 50.

Tijdschriften
Ook de tijdschriftenmarkt is in de afgelopen jaren stevig ingezakt. De concurrentie van allerlei online media is moordend en het is moeilijk voor sommige tijdschriften om het hoofd boven water te houden. Toch is een tijdschrift een goede plek om jouw publiek te bereiken om de volgende redenen:

  • Specifieke doelgroep: met een tijdschrift kun je een groot bereik hebben op een zeer specifieke doelgroep. Mensen die geïnteresseerd zijn in filosofie bijvoorbeeld in het geval van Filosofie Magazine.
  • Free Publicity: Tijdschriften zijn ook op zoek naar goede verhalen.

Publieke ruimte
In de publieke ruimte kun je adverteren met banners in bushokjes op videoschermen bij het station of met flyers op publiek toegankelijke lokaties. Er zijn legio mogelijkheden voor publiciteit in de publieke ruimte. Zo kun je zelfs een sneak preview geven van je voorstelling of een posterroute doen door de stad. Voordeel is dat je iedereen bereikt die er langskomt en als je een drukke locatie hebt zijn dat heel veel mensen. Nadeel is dat betaalde publiciteit heel duur kan zijn en het effect moeilijk meet baar.

Online kanalen

Online marketing is snel, gemakkelijk en vaak een stuk goedkoper dan het printen van een paar duizend flyers. Elk online medium heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Wil je het meeste halen uit je online marketing dan moet je elk medium op een eigen manier benaderen (of chiquer gezegd: je moet je online strategieën of Social Media strategieën bepalen.) Daarom om te starten een kort overzicht van verschillende mogelijkheden van online marketing.

Website
Een website is bijna zo oud als het internet zelf. Vrijwel elke kunstenaar en/of cultureel ondernemer heeft een website. Het is ook niet ongebruikelijk dat een fonds bij het tegenkomen van een nieuwe naam even zijn of haar website bekijkt. Een website maken wordt steeds makkelijker en kan vaak ook gratis (dat betekent dat je het zelf moet doen met gratis software). Let wel op: er is een verschil tussen een website als verlengstuk van je visitekaartje en een website waar je zo veel mogelijk bezoekers op wilt krijgen om bijvoorbeeld een kaartje voor een festival te kopen. In dat laatste geval moet je gevonden worden en krijg je te maken met Google, wat het maken van je site weer een stuk complexer maakt.

Social Media
Waarom Social Media? Social Media zijn een goede manier om je naamsbekendheid te vergoten. Hoe meer likes of volgers je hebt, hoe meer je er bij krijgt (sneeuwbaleffect.) Let op: het hebben van likes of volgers is niet genoeg. Je moet ze aan je binden en ze uiteindelijk oproepen tot actie (koop mijn kunstwerk, kom naar mijn evenement, huur mij in). Dus blijf interessante berichten en call-to-actions plaatsen.

Facebook
Facebook is niet meer zo hip en veel mensen balen van de grote hoeveelheid advertenties. Toch is Facebook nog steeds geschikt om iets onder de aandacht te brengen (vandaar die grote hoeveelheid advertenties). Door het ‘liken’ kunnen acties namelijk gaan sneeuwballen en kan je snel een groot publiek bereiken. Pas wel op voor de Like en Win acties, deze kunnen namelijk in strijd zijn met de wet op kansspelen.

LinkedIn
Vooral erg goed voor je netwerk, en van je netwerk moet je het hebben. Alleen een profiel is niet genoeg. Wordt lid van groepen, doe mee aan discussies en deel je laatste werk/evenement/ideeën.

Twitter
Goed voor het delen van ‘content’. Mensen volgen je graag wanneer je interessante artikelen, mooie foto’s of gewoon heel grappige uitspraken deelt. Hoewel je een aankomende voorstelling goed via Twitter kan aankondigen, zorg er voor dat je niet alleen directe reclame maakt. Dat kost je volgers. Deel ook foto’s van het repetitieproces naar de voorstelling toe of leuke uitspraken van de acteurs. (Ohw ja en pas op: de meeste mensen houden er niet echt van wanneer iemand constant complimenten retweet. Trots zijn mag, maar bescheidenheid siert de mens…)

Instagram
Op Instagram post je foto’s met een korte tekst erbij. Volgers kunnen jouw foto’s zien. Instagram is hipper dan Facebook en de foto’s die je op Instagram zet, kan je meteen ook op Twitter en Facebook plaatsen (en via een widget ook op je site). Een leuke, snelle manier om bijvoorbeeld een fotoverslag van een evenement te maken en mensen er live bij te betrekken.

Pinterest
Op Pinterest kan je verschillende themaborden maken en daarop pins plaatsen (foto’s met een korte tekst eronder). Je kan een persoon volgen (met al zijn of haar borden) of alleen een bord. En je kan Pins liken of delen (via Facebook of door ze op je eigen bord te plaatsen). Pinterest wordt veel gebruikt door bloggers (vooral over mode, fotografie, eten en ‘do it yourself’.) Het is een goede manier om bijvoorbeeld beeldende kunst onder de aandacht te brengen door middel van mooie foto’s. Aangezien Pins ook kunnen doorlinken naar een site, kan je Pinterest ook gebruiken om je site te promoten. Deel goede content (een mooie dansfoto) en maak mensen nieuwsgierig naar meer (je dansgezelschap).