Last van een creatieve breakdown?

filosofisch practicusIn de culturele sector werken betekent constant creatief zijn toch? Of ligt voor een programmeur van een theater, een getalenteerd choreograaf of organisator van een festival de sleur toch ook altijd als gevaar op de loer? En hoe zit het met de zin om iets te maken? Waarom doe je het eigenlijk? En hangen die twee dingen met elkaar samen? Allemaal vragen die kunnen rondtollen in je hoofd, maar waar je soms gewoon geen orde in geschapen krijgt. Gelukkig kwam ik in contact met een filosofisch practicus.

Bezoek aan de filosofisch practicus
Maar wat is een filosofisch practicus dan precies? Dat dacht ik ook toen ik voor het eerst oog in oog met een practicus zat. Een filosofisch practicus is geen therapeut of psycholoog maar iemand die samen met jou helderheid kan scheppen in kwesties die op dit moment in je leven spelen. Een filosofisch practicus werkt met je aan een kwestie, zoals bijvoorbeeld ‘een creatieve breakdown’ door op zoek te gaan naar de vragen achter deze kwesties. Vanuit zijn of haar expertise als practicus word je begeleid in het helder krijgen van de vragen die voor jou het allerbelangrijkst zijn. En, zo heb ik geleerd, vaak is een goede vraag meer waard dan een makkelijk antwoord. Een goede vraag is inspiratie en kan een uitgangspunt zijn voor nieuwe dingen in je leven.
Na een aantal bezoeken was mijn kwestie ‘waarover ik hier niet verder uitwijdt’ niet opgelost maar ik had wel meer inzicht gekregen in waarom de kwestie voor mij zo’n groot belang had en hoe het in mijn leven een rol moest gaan spelen. Ik kan het daarom iedereen aanraden het eens te proberen!

Geïnteresseerd en heb je een verlangen om wijzer te worden door te vragen, kijk dan op de website van De Filosofische Praktijk Nederland om te lezen wat een bezoek aan een filosofisch practicus precies inhoudt.