Een persbericht hoort erbij – tips!

Het voelt natuurlijk hartstikke ouderwets, maar een goed persbericht maakt nog steeds deel uit van je kunstmarketing-plan. Zeker regionale dagbladen publiceren jouw culturele project graag. Bij het schrijven van je persbericht is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

1. Nieuwswaarde

Leef je in in de lezer van het bericht (de journalist) en in zijn of haar doelgroep. Wat is de nieuwswaarde van je bericht? Waarom moet het in de krant/ het tijdschrift/op het blog?

kunstmarketing persbericht tips2. Belangrijkste informatie eerst

Een persbericht is geen roman waarin je een bepaalde spanning moet oproepen. De kans is namelijk groot dat je bericht niet helemaal gelezen wordt. Zet de belangrijkste informatie in de eerste alinea, verdieping kan daarna. Dit noemen ze ook wel een ‘oprolbare tekst’.

3. Kort, helder en duidelijk

Een gemiddeld persbericht is 1 A4, 2A4 is echt de absolute max. Schrijf helder en duidelijk. Je tekst leest lekker als je in de tegenwoordige tijd schrijft, er geen dubbele informatie in staat en je actief taalgebruik hanteert (dus niet: wij zouden willen bereiken, maar wij bereiken.)

4. Balans

Een persbericht moet zowel prikkelen (er zijn al zo veel saaie persberichten) als duidelijke zakelijke informatie bevatten. De zakelijke informatie bestaat minimaal uit de vier W’s: wie, wat, waar, wanneer. In de verdieping kan je eventueel ook nog ingaan op het waarom en hoe.

5. Opbouw

Een persbericht kent een vaste structuur:

  1. Geef boven aan de pagina aan dat het om een persbericht gaat.
  2. Begin met een pakkende kop.
  3. Schrijf een korte  introductie waarin de belangrijkste informatie staat.
  4. Geef kort en bondig achtergrondinformatie in de verdieping.
  5. Eindig met een ‘noot voor de redactie, niet voor publicatie’ waarin de contactgegevens staan.
  6. Eventuele bijlages kan je aanhechten (verwerk ze niet in het bericht zelf.)

Bekijk hier een uitgewerkte structuur van een persbericht en twee voorbeelden.

Lees hier tips voor een goede flyer.