Tips voor het verkopen van je kunsteducatie project
Er is een groot aanbod van cultuur- en kunsteducatie projecten en scholen zien vaak door de bomen het bos niet meer. Een aantal tips voor een goede start van je verkoop:
1. Ken de educatiemensen
Educatie is vaak een volledige afdeling van een goed lopende organisatie. Ga je als (onafhankelijk) starter de educatiemarkt op dan kan dit wat intimiderend zijn. Maar… if you can’t beat them, join them. Duik in de wereld van de kunsteducatie (via bijeenkomsten, sites of LinkedIn groepen), ontmoet de mensen en deel ervaringen. Wie weet welke goede tip of connectie je er aan over houdt…
2. Een goede prijs
Een grove richtlijn is dat scholen gemiddeld tussen de 5 en 15 euro per leerling te besteden hebben (en dan vaak eerder 5 dan 15). Let er dus op dat de prijs van je project daarmee overeenstemt. (En als dat niet lukt, kijk dan eens naar fondsen om het tekort aan te vullen.)
3. Ken je netwerk
Om te voorkomen dat jouw folder de zoveelste op de stapel wordt, moet je contact leggen via mensen die je al kent. Dus stap af op je oude school (ken je nog een oud docent?), ga langs op de school waar je kind/nichtje/buurjongetje op zit, motiveer een ouder, of benader die oude kennis die lesgeeft. Heb je eenmaal een afspraak voor een gesprek staan, wordt het verkopen een stuk makkelijker.
4. Word zichtbaar
Een aantal sites speelt handig op het wat onoverzichtelijke kunsteducatie aanbod in. Er zijn verschillende overzichtssites waarop je met je project op kan komen staan. Zo kan je met je theaterproject terecht bij Theatereducatie.nl (bijna gratis). En vergeet ook de impresariaten (zoals Buro Bannink) niet!
5. Ken de docenten
Sommige scholen hebben cultuurcoördinatoren, die moet je te pakken krijgen. Wanneer een school geen cultuurcoördinator heeft gaat het contact meestal via een docent. Docenten zijn druk. Zorg er dus voor dat je goede heldere informatie geeft, met zo min mogelijke witte vlakken. Als je project vakoverstijgend is (dus geschikt voor meerdere lessen) of een grote diversiteit aan leeftijden aan kan, vergroot dit je kansen.
6. Doe een pilot
Een (gratis of goedkope) pilot is vaak een flinke investering, zeker als avonturier. Toch is het verstandig om te doen. Ten eerste kan je veilig uittesten of het wel werkt zoals je het had bedacht. Daarnaast kan het je een hoop goede reclame opleveren. Docenten hebben onderling contact en als iets goed/leuk/interessant was op de ene school is de kans groot dat de andere school het ook wel ziet zitten. Dus, niet te veel afwachten, maar vooral gaan doen!
7. Maak een filmpje
Heb je een goede pilot gedaan? Maak een (compilatie)filmpje en zet dit op YouTube of Vimeo. Zo kunnen scholen gemakkelijk een goed beeld krijgen van wat je doet.