De kunst van een goede flyer – tips!

Het woord dat in elk cultuurmarketing plan terug komt: de flyer! Sinds veel cultureel ondernemers vaak prachtige MacBookjes hebben is dit niet langer het domein van de specialist. Met wisselend succes. Daarom 5 echte cultuurmarketing tips voor een goede flyer:

1. Ehm, voor wie?

Wees duidelijk voor wie je de flyer schrijft. Flyers die én publiek én programmeurs én fondsen proberen te informeren, bereiken uiteindelijk niemand. De informatie raakt te versnipperd. Gratis en voor niets een extra tip: een kunst flyer is eigenlijk alleen bedoeld voor je publiek (waar natuurlijk altijd wel een programmeur tussen kan zitten.)

2. Less is morekunst flyer

Bij twijfel, schrappen. Een flyer hoeft echt niet alle lagen, achterliggende gedachtes en de uitgeplozen structuur van je project uit de doeken te doen. Sterker nog, hoe meer er in staat, hoe minder er gelezen wordt.

3. Durf onvolledig te zijn

Als je dan toch aan het schrappen bent, schrap dan nog een beetje meer. Probeer de lezer te prikkelen in plaats van te ‘over-informeren’. Zorg voor een spannende kop en bijvoorbeeld een open eind…

4. Call-to-action

Ho, wacht even, schrap niet alles! Als de lezer tintelt van alle spanning in de flyer, maak hem of haar dan wel duidelijk wat er nu moet gebeuren en hoe. Maak dit zo helder en gemakkelijk mogelijk. Als het fysiek mogelijk zou zijn dat de lezer door twee keer in z’n vingers te knippen een kaartje koopt, regel dat dan. Mensen zijn luie wezens, als er dingen uitgezocht moeten worden, dan doen ze het niet.

5. Judge a book by it’s cover

Heb je de perfecte tekst geschreven, een geweldige speellijst en misschien zelfs wel een qr-code die rechtstreeks naar de kaartverkoop leidt en dan… wordt de flyer niet gelezen. Helaas, jammer van de drukkosten. Wees eens eerlijk, welk boek pak jij als eerste van de leestafel? Juist, zorg voor goed beeldmateriaal. Wil je echt profijt halen uit je flyer, investeer dan in een goede fotograaf/vormgever.

Ook online je project promoten? Bekijk hier de introductie in online marketing.