Uitgelicht: Kickstarter
Over Kickstarter
Kickstarter is misschien wel het meest bekende crowdfunding platform. Het komt uit de Verenigde Staten, maar is nu ook beschikbaar in onder andere Australië, Canada, Nieuw Zeeland en… Nederland. Kickstarter is er voor creatieve projecten met een uitkomst die vervolgens gedeeld kan worden (dus bijvoorbeeld een boek, gadget of voorstelling en geen dingen als onderzoek of vaste lasten.) Als je een complex en kostbaar project start voor bijvoorbeeld een gadget, dan wil Kickstarter vooraf een prototype zien.
Kickstarter werkt met ‘rewards’ (originele bedankjes) voor de ‘backers’ (donateurs), al kunnen backers er ook voor kiezen te doneren zonder dat ze daar een reward voor krijgen. Door de jaren heen stonden er meer dan 100.000 projecten op Kickstarter, hadden ze meer dan 6,7 miljoen backers en is er in totaal 1,24 biljoen dollar gedoneerd. Ervaring genoeg dus..
Hoe werkt het?
Je registreert je online en maakt een projectpagina. Let op: je moet geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel om te kunnen crowdfunden op Kickstarter. Vervolgens stel je je benodigde bedrag in, geef je een deadline op en licht je je rewards toe. Je betaalt geen starttarief. Als je je streefbedrag behaalt voor het verstrijken van de deadline krijg je je donaties minus de 5% die naar Kickstarter gaat. Haal je je streef bedrag niet, dan ben je verder geen kosten verschuldigd.
Het doneren gaat op Kickstarter iets anders dan op de meeste crowdfunding sites. Waar je als donateur meestal vooraf betaalt (bijvoorbeeld via ideal) en het geld terug krijgt als de deadline niet gehaald is, geef je bij Kickstarter je creditcard nummer op. Pas op het moment dat de deadline verstrijkt en het streefbedrag behaald is, wordt het geld van je creditcard gehaald. Het voordeel is dat je donateurs geen geld hoeven ‘voor te schieten’. Het nadeel is dat in Nederland betalen met een creditcard minder gebruikelijk is.
Ga terug naar het overzicht