Je concept in de vorm van een ui

Als je een concept gaat vormgeven dan willen je ambities en dromen nog wel eens met je op de loop gaan. Als we dit gaan doen, dan moeten we eigenlijk ook dat doen! En dat! En dat natuurlijk ook! Dit enthousiasme is natuurlijk van levensbelang voor elk geslaagd project, maar soms kan het je ook in de weg zitten om je ambities te verwezenlijken.

Daarom een concept in de vorm van een ui. Het brengt schotten aan in je concept en later ook in je begroting – zodat je wanneer er iets tegenzit – kan terugvallen op een andere versie van je concept zonder de eigenheid te verliezen.

Start met de kern

Wat is de basis, de kern van je plan? Kortom: Wat is het minimum aan voorwaarden en toegestane (inter)acties die je nodig hebt om je idee te realiseren zonder de eigenheid ervan te verliezen? Dat is de binnenkant van de ui. En daar moet je een haalbaar en realistisch productieplan bij kunnen maken met haalbare en realistische kosten.

En bouw dan je ui op

Ben je klaar met de kern? Dan is het tijd om te gaan bouwen, de schillen aan te brengen. Wil je een educatief randprogramma met sprekers of meerdere bezoekers, of een extra toonmoment op een festival? Heb je een fantastisch idee voor de publiciteit, maar is dat kostbaar om te realiseren? Maak van deze ideeen nieuwe schillen met een inschatting van de kosten, benodigde middelen en vereiste tijd. Zo krijg je een inzicht in de omvang van het hele project zonder de kern uit het oog te verliezen.

Ten slotte

Dit is geen hogere wiskunde, maar dit soort aanpassingen gebeuren in een normale situatie vaak lineair, zijn dan dus onderdeel van je proces. Nu is het slim vooraf al in het midden van deze mogelijk veranderende situaties te gaan staan. Bouw aan een stevige basis met interessante flexibele mogelijkheden. En voorál, communiceer dit helder en concreet naar partners en fondsen (zij zullen blij zijn met je vooruitziende blik). Als je dan voor een financiële tegenvaller komt te staan, kun je sneller en beter anticiperen op de situatie en vergroot je je kansen op een geslaagd avontuur.