Het niet te onderschatten belang van je imago en identiteit
De afgelopen maanden is, zowel door de crisis als door de binnendruppelende uitslagen van diverse meerjarensubsidies, veel geschreven over de rol, de waarde, de functie van kunst. En wellicht heb je, in de maanden dat jouw praktijk stil lag of je anders moest werken ook nagedacht over het waarom van jouw werk.
Identiteit en Imago
Het antwoord op die vragen is voor iedere kunstenaar, ieder gezelschap, praktijk of instelling verschillend. Wel is het belangrijk helder te communiceren over de identiteit van jouw werk. Dit bepaalt namelijk je imago. Imago wordt vaak gezien als een snel reclamewoord, maar in feite is het niets meer (of minder) dan het beeld dat mensen van jouw werk hebben. En dat gaat niet over holle frasen. Het is waardevol dat de buitenwereld goed begrijpt wat jouw werk inhoudt. Idealiter benadert daarom jouw imago de identiteit van je werk zo goed als mogelijk.
De mensen die voor jouw werk van belang zijn (publiek, adviseurs van fondsen, programmeurs, kopers etc…) gaan namelijk deels af op dit imago, bovenop het specifieke plan, de concrete voorstelling of het programma dat je ze voorlegt. Het werkt vaak zelfs andersom, vanuit het beeld (imago) dat ze van je hebben kijken ze naar de nieuwe informatie. Die nieuwe informatie is daardoor direct gekleurd door jouw imago. En dat kan heel positief zijn, maar als het imago niet (meer) klopt, kan het ook het tegengestelde effect hebben.
Corporate identity mix
Veel kunstenaars en kunstinstellingen hebben moeite om hun identiteit, die vaak wel degelijk bestaat uit een heldere visie, goed voor het voetlicht te brengen en zo te werken aan een passend imago. De ‘corporate identity mix’ kan daarbij helpen. Dit is een visueel hulpmiddel om inzicht te krijgen in hoe jouw identiteit (persoonlijkheid) naar buiten toe gepresenteerd wordt.
Je begint met het middelpunt, de identiteit. Wat zijn de kernwaarden van wat je doet? Probeer dit kort en bondig te formuleren. En kijk dan naar de cirkel daarom heen. In elk vlak moeten deze kernwaarden herkenbaar zijn. Als zowel je gedrag (je werk), je communicatie en de vormgeving dezelfde intrinsieke kernwaarden uitstralen, bouw je aan een stevige, herkenbare identiteit. En hoe sterker die identiteit, hoe groter de kans dat ook je imago de kern van je werk weergeeft en dat bijvoorbeeld cultuurfondsen het juiste beeld bij jou en je organisatie hebben, waardoor ze jouw aanvragen in het juiste licht zullen beoordelen.