Een afwijzing hoort erbij

“Failure is the condiment that gives success its flavor.”  ― Truman Capote

Iedereen krijgt wel eens een afwijzing te verwerken en soms komt het hard aan. Als danseres leerde ik al vroeg: afwijzing hoort erbij. Ik was te lang, te klein, te blond, niet blond genoeg, of ik paste gewoonweg niet in het plaatje. De redenen voor afwijzing waren vaak factoren waar ik niet altijd invloed op had. Hetzelfde geldt voor de financiering van startende projecten. Afwijzing betekent lang niet altijd dat je plannen slecht zijn. Soms pas je gewoon niet binnen het plaatje, mist er nog net wat cruciale informatie of is simpelweg het geld op.

Iedereen wordt wel eens afgewezen

Dat je niet alleen bent in je afwijzingen en teleurstellingen bewijst het internet. Google maar eens op ‘inspirational quotes failure’ en de wijze woorden vliegen je om het hoofd. De samengevatte boodschap van die woorden? Falen hoort erbij, is zelfs noodzakelijk en maakt je sterker. Dat is… als je verstandig met je falen om gaat.

Vooral niet doen

Natuurlijk, wanneer die afwijzingsmail binnenkomt mag je best een avondje balen, roepen dat je gaat emigreren en heel veel chocola eten. Maar de volgende dag zijn er twee dingen die je vooral niet moet doen.

1: Je plannen in de prullenbak gooien en met de rest van de chocola in bed blijven liggen. Zoals ik al schreef, je afwijzing hoeft niet te betekenen dat je idee niet goed is, dat jij niet goed bent of dat je nooit van je leven succesvol zal zijn.

2: Luidkeels verkondigen dat ze het bij het verkeerde eind hebben en blind doorwalsen.

Wat je wel moet doen

Hoe pijnlijk en vervelend het ook is, probeer er achter te komen waarom je afgewezen bent. Wat je wel moet doen:

De brief goed lezen. Als de brief toelicht waarom je afgewezen bent, bestudeer goed wat de argumenten hiervoor zijn. Er kunnen verschillende conclusies en vervolgstappen zijn:

  1. Eigenlijk voldoe je wel aan de criteria, maar het viel niet goed te lezen uit je plan / begroting. Onderzoek of je je plan wellicht nog een keer mag indienen. Zo ja, herschrijf met de afwijzingsbrief ernaast.
  2. Je voldoet niet aan de criteria:

Sta je achter het plan zoals je het hebt ingediend? Wellicht pas je niet bij dit fonds. Onderzoek of je bij andere fondsen kan indienen. Wellicht zitten er toch nog gaten of onduidelijkheden in je concept zelf? Ga dan eerst terug naar de tekentafel. Kan je je concept aanpassen en maak je daarmee wel kans bij dit fonds, of andere fondsen?

Het geld was op. Pech! Bekijk of je op een later moment opnieuw kan indienen of dat er andere fondsen zijn waar je kan indienen.

In uitzonderlijke gevallen kan je bij overheidsfondsen bezwaar indienen, als je van mening bent dat er een fout is gemaakt in de beoordeling. In de brief staat dan welke stappen je hiervoor moet nemen.

Als de brief niet toelicht waarom je afgewezen bent, neem dan contact op met het fonds. Misschien willen ze per mail of telefonisch toelichten waarom je afgewezen bent?

Kom je er ook dan niet achter? Ga verder met je plan B fondsenwerving. Het is nu wel extra aan te bevelen voorafgaand aan het indienen te bekijken of iemand van het fonds je plan wil lezen en feedback wil geven.

“Success is stumbling from failure to failure with no loss of enthusiasm.”  ― Winston Churchill