De Gedichtenwedstrijd 2022 is geopend

DEADLINE

31 december 2022

De Gedichtenwedstrijd bekroont het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar en staat open voor zowel professionele dichters als amateurs.

Het doel van de wedstrijd is om meer mensen in Nederland en België te inspireren en te enthousiasmeren voor poëzie.
De wedstrijd werd tussen 2009 en 2019 georganiseerd onder de naam Turing Gedichtenwedstrijd en is geïnspireerd op de succesvolle National Poetry Competition in Engeland. Sinds het begin van de wedstrijd in 2009 hebben ruim 22.000 dichters circa 100.000 gedichten ingezonden.

 • Organisatie?

  Prijs de Poëzie, de koepel voor De Grote Poëzieprijs, De Gedichtenwedstrijd en De Johnny. Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door de Turing Foundation.

 • Deelname?

  Vanaf 1 oktober 2021 kun je je gedichten weer inzenden voor De Gedichtenwedstrijd. Per ingezonden gedicht wordt een bedrag van €5 (incl. BTW) gevraagd voor deelname. De indientermijn sluit op 31 december 2021 om 23:59 uur.

 • Jury?

  Het beoordelen van poëzie is een subjectieve zaak, ondanks de onafhankelijkheid en deskundigheid van de jury. Het selectieproces is echter eerlijk en onbevooroordeeld, omdat de gedichten anoniem worden beoordeeld. De gedichten worden willekeurig aan de leden van de voorjury toegewezen, zodat er sprake is van een onbevooroordeelde verdeling. Ook de hoofdjury krijgt de namen van de dichters niet te zien.

 • Prijs?

  De winnaar van De Gedichtenwedstrijd ontvangt €10.000, het hoogste geldbedrag voor één gedicht ter wereld. Ook de andere prijzen zijn niet gering: de tweede prijs bedraagt €3.000 en de derde prijs €1.500.

  Alle gedichten in de Top 100 worden opgenomen in de wedstrijdbundel. Deze bloemlezing wordt uitgegeven door Poëziecentrum Gent en is vanaf de uitreiking in maart beschikbaar.