Een culturele stichting oprichten

Wanneer je subsidie gaat aanvragen heb je 9 van de 10 keer een stichting nodig. Als cultureel avonturier kan je deze stichting zelf oprichten. Het oprichten van een culturele stichting is niet heel ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Visie en plan

Wanneer je midden in het starten van een spannend project zit en een stichting de manier is om geld te genereren voor dit project, maak je snel de fout niet goed na te denken over wat je verder met de stichting wil. Dat is jammer, een stichting oprichten kost tijd en geld. Zonde als blijkt dat na je project de stichting niet klaar is voor de toekomst. Denk na over je visie voor de lange termijn. Wat wil je na dit project met je stichting doen? Verwerk deze informatie in een plan. Belangrijk in dit plan zijn de doelstellingen. Beschrijf in een aantal korte punten wat je precies met de stichting wil bereiken. Wil je weten hoe je een goede missie en visie voor je stichting schrijft? Kijk dan hier: missie en visie opstellen.

Bestuur

culturele stichtingEen stichting heeft een bestuur nodig. Dit bestuur bestaat over het algemeen uit drie mensen: een voorzitter, secretaris en een penningmeester. Of bestuursleden wel of niet uitbetaald mogen worden voor het werk dat ze verrichten voor de stichting hangt van van de vorm van de stichting (wel of geen ANBI). Het handigst is om geen plaats te nemen in het bestuur, wanneer je zelf inkomen wilt halen uit dat wat je doet voor de stichting. Het bestuur mag mensen uitbetalen voor het werk dat ze voor de stichting doen, ze mogen ze zelfs in loondienst nemen. (De stichting kan jou dus inhuren als maker, producent of zelfs directeur.) Belangrijk is dat de vergoeding/het loon dat je krijgt voor je werk redelijk is.

Statuten opstellen

Heb je je plan en een bestuur dan kan je de statuten van de stichting gaan opstellen. In deze statuten leg je vast hoe de stichting werkt, wat de doelstellingen zijn en hoe het bestuur aangesteld wordt. Voorbeeldstatuten kan je vinden op de website: http://www.nieuwestichting.nl/ Je statuten moet je laten bekrachtigen door een notaris (je stichting is dan opgericht door notariële akte, zoals dat heet). Houd er rekening mee dat dit tussen de 300 en 400 euro kost.

Inschrijven Kamer van Koophandel

Je bent verplicht de stichting in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hoera, je bestaat nu officieel!

Administratie bijhouden

Een goede administratie bijhouden voor je stichting is niet alleen belangrijk, het is zelfs verplicht!  En als ANBI stichting ben je vanaf 2014 verplicht om een aantal gegevens te publiceren op internet: de contactgegevens, het beleidsplan, de bestuurssamenstelling en het beloningsbeleid.

ANBI status aanvragen bij Belastingdienst

ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling (een goed doel). De ANBI status kan je aanvragen bij de belastingdienst. Een ANBI status kan financieel voordelig zijn, maar er zijn wel wat eisen waar je aan moet voldoen. Deze eisen staan op de website van de Belastingdienst en daar kan je ook het formulier downloaden om de ANBI status aan te vragen.

Let op:

De regelgeving rondom de financiële kant van stichtingen is soms verwarrend. Laat je dus vooraf goed voorlichten of pluis de website van de Belastingdienst uit!

Een goede website waar je alles kan vinden over het oprichten van een stichting is: http://www.nieuwestichting.nl/

Ga terug naar ‘Geldzaken’

Blijf op hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief met open calls, workshops, residenties, kunstprijzen en meer!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.