5 Tips voor een elevatorpitch

Bij cultureel ondernemen horen ook wat spannende business termen, zoals: de elevatorpitch. De elevatorpitch gebruik je wanneer je de lift instapt en net voordat de deuren sluiten die ene producent, partner of museumdirecteur binnenloopt die perfect is voor jouw project. Je hebt ongeveer 60 seconden tot hij of zij weer uitstapt. En nu?

1. Geen levensverhaal graag

Vertel:
1. wie je bent
2. wat je te bieden hebtcultureel ondernemen tips voor een elevatorpitch
3. wat je toevoegt
4. wat je zoekt.

“Ik ben Yvonne Smeets en ik ben beeldend kunstenaar (wie ben je). Ik heb een bijzondere installatie gemaakt (wat heb je te bieden) waarin bezoekers door middel van hun bewegingen het licht, geluid en de geur van de installatie kunnen beïnvloeden (wat heb je toe te voegen). En ik ben op zoek naar een plek om mijn werk te laten zien (wat zoek je).”

Verzand alsjeblieft niet in de openbaring die je tot het kunstenaarschap heeft gebracht, daar heeft bijna niemand tijd voor.

2. Toon je enthousiasme

Pitchen is eng, maar (bijna) iedereen weet enthousiasme te waarderen. Die trillende stotter achter in je keel wordt je dan snel vergeven. Ben je echt heel zenuwachtig, vertel dat dan gewoon: “Sorry, ik vind dit heel eng, maar ik bewonder uw werk en ik zou heel graag kort met u over mijn project spreken.” Wie zegt er dan nog nee?

3. Cultureel ondernemen, regeren is vooruit denken

Weet je dat je een korte pitch moet houden? Oefen hem dan hardop en vraag anderen om hun mening. Wees niet eigenwijs en luister. Je spreekt met iemand die jou en je idee niet kent, zorg ervoor dat je verhaal duidelijk en relevant is.

4. Leef je in in de ander

Het heeft geen zin je verhaal te pitchen aan iemand die niet luistert. Ratel je pitch niet af, maar hou oogcontact, en stel vragen. Een pitch is kort en bondig, maar dat houdt niet in dat je hem precies binnen 53 seconden zonder adem te halen er doorheen moet jassen. Een prettig gesprek wordt beter onthouden dan een gelikt, maar overdonderend betoog.

5. Maak een afspraak

Je idee moet wel heel erg briljant zijn om op basis van een pitch gelijk een podium te krijgen. De pitch is je eerste introductie en leidt in het meest positieve geval tot een afspraak. Eindig je pitch daarom met: “Mag ik een keertje langskomen hier verder over te praten? ”Houdt de persoon je af, vraag dan of je een folder of projectplan mag sturen, zodat hij of zij zich er in alle rust in kan verdiepen.