Wat is een goed idee?

Wat is een goed idee? Gesneden brood was zonder twijfel een goed idee dat ons veel tijd bespaart. Zeep is nog zo’n open deur waar we al eeuwen de vruchten van plukken. Maar wat is een goed idee voor een cultureel avonturier en hoe weet een cultureel avonturier dat hij of zij een goed idee heeft? Dat is moeilijker te bepalen dan in bovenstaande voorbeelden. Het nut van gesneden brood is duidelijk. Ik hoef het brood niet meer zelf te snijden en ik heb altijd min of meer even dikke sneetjes. Van zeep is het voordeel ook bewezen. We stinken minder en worden minder snel ziek. Het spreekt voor zichzelf, zeggen we dan, dat dat goede ideeën waren.

Een opborrelend cultureel idee

Een idee dat opborrelt in het hoofd van een cultureel avonturier is vaak onbepaalder. Het heeft geen direct nut, het draagt misschien niets bij en kan zelfscultureel idee wanneer het is gerealiseerd bij niemand in goede aarde vallen. Wat is het nut van een driedaags theaterfestival met de werken van Simon Carmiggelt als rode draad? Wat is de bijdrage van kunst in de openbare ruimte? Waarom hebben we een orkest nodig dat al het werk van Joseph Haydn nog een keer instudeert? We hebben het toch allemaal al op CD staan, of nog beter op Spotify.

Heb ik een goed cultureel idee?

Of jijzelf een goed cultureel idee hebt, weet je pas wanneer je het voorlegt aan vrienden of familie. Vertel hen wat het idee is en kijk of ze enthousiast zijn. Onderzoek of er een doelgroep is voor je idee. Kortom praat erover, want dan gaat het idee leven. Kom je veel leuke reacties tegen, dan wordt het tijd om over je concept na te denken. Klaar om met je idee de boer op te gaan? Hier vind je wat tips voor het testen van een goed idee.

Citaat

Een idee is een soort gas: ze hangt in de lucht en elkeen snuift er wat van op. Louis paul Boon (1912-1979)