Van een idee naar een cultureel concept
Een goed idee is een begin, maar nog geen project. Je hebt een grote passie voor Nederlandse volksmuziek en je wilt dit opnieuw onder de aandacht brengen. Je verzamelt al jaren pareltjes van albums met nummers en artiesten die niemand meer kent. De vergeten klassiekers uit de volksmuziek wil je uit de vergetelheid halen en terugbrengen naar de mensen. Maar hoe doe je dat? Zo’n idee is nog onbepaald en mist aansluiting met de realiteit.
Een cultureel concept
Je hebt dan een cultureel concept nodig. Dat wil zeggen, dat je je idee handen en voeten moet geven. Het heeft een plaats nodig in de werkelijkheid van alledag. Je hebt heel veel kennis van de volksmuziek uit Nederland, maar hoe kan je deze kennis omzetten in een cultureel product. Wil je de muziek samenbrengen op een verzamel cd, of wil je de muziek opnieuw laten uitvoeren door hedendaagse muzikanten? Om hoeveel klassiekers gaat het? En om hoeveel muzikanten? Wil je optreden in het hele land of alleen in je eigen stad? Zijn het solo-optredens of optredens met een band?
Verfijnen van een concept
Je bent eruit. Je wilt tien door jou uitgekozen klassiekers uit de volksmuziek opnieuw laten uitvoeren door verschillende hedendaagse muzikanten. Je wilt dit opnemen in een studio en vervolgens wil je proberen een aantal optredens op festivals te regelen. Nu wordt het tijd om je concept te verfijnen door met mensen te gaan praten. Probeer erachter te komen hoe je familie en vrienden erover denken. Vinden ze het een goed concept? Wat kan er beter? Is het haalbaar? Aan welke muzikanten denk je? En heb je al enig idee hoe je aan het geld komt om dit allemaal te bekostigen? Heb je deze zaken allemaal scherp voor ogen, dan wordt het tijd voor een goed verhaal.