Crowdfunding websites – een overzicht

Waar crowdfunden?

Crowdfunding vindt eigenlijk altijd digitaal plaats. Er zijn verschillende websites waarop je je project kan crowdfunden. Veel van deze sites lijken op elkaar en hebben ongeveer dezelfde voorwaarden. Toch zitten er ook verschillen in. Het is slim vooraf goed na te denken welke site en vorm van crowdfunding het beste bij je past. Een site zonder starttarief lijkt misschien aantrekkelijker dan een site waarop je vooraf geld moet betalen. Toch, als de website met het starttarief meer bezoekers heeft, dan kan dat de slimmere keuze zijn. Tegelijkertijd, als je een grote achterban hebt en je eigenlijk crowdfunding websitesalleen een manier zoekt om het geld op de goede plek te krijgen, kan een simpelere website uitkomst bieden. In dat geval kan je zelfs crowdfunden op je eigen website (WordPress heeft hier plugins voor). Ook moet je nadenken over de thema’s van de crowdfunding websites. Past een cultuursite beter bij jouw project of heb je er meer aan om op een site gericht op jouw gemeente te staan?

Let op:

Op het grootste deel van de crowdfunding websites moet je je streefbedrag binnen een bepaalde deadline behalen. Doe je dat niet dan krijgen de donateurs hun donatie teruggestort.

Een overzicht

Om je alvast op weg te helpen een overzicht van een aantal crowdfunding websites (klik op onderstaand blokje en je vindt meer informatie over de crowdfunding website en een tip!)

voordekunst

voor: kunstprojecten in allerlei vormen
kosten: 100 euro starttarief – bij succes 7% van je streefbedrag.

Voor je Buurt

voor: kunstprojecten in allerlei vormen

kosten: geen starttarief – 5% van het behaalde bedrag wanneer je het streefbedrag hebt gehaald

CineCrowd

voor: films (alle vormen van documentaire tot animatie)

kosten: geen starttarief – 10% van het behaalde bedrag wanneer je het streefbedrag hebt gehaald

Kickstarter

voor: creatieve projecten

kosten: geen starttarief – je draagt 5% af als je je streefbedrag behaald hebt

Creative funding

voor: creatieve projecten voor culturele instellingen

kosten: op te vragen

Indiegogo

voor: alle mogelijke vormen van projecten

kosten: geen starttarief – 4% wanneer je je streefbedrag behaalt + 3 % transactiekosten en 25$ wire fee, kies je voor ‘flexible funding’ dan mag je het geld ook houden als je je streefbedrag niet behaalt en betaal je daar 9% over