Crowdfunding kunst cultuur, als niets anders lukt?
Crowdfunding lijkt de heilige graal van de worstelende culturele sector. Als de overheid niet meer geeft en sponsors niet geïnteresseerd zijn, dan hebben we altijd nog crowdfunding, toch? Niet helemaal waar. Crowdfunding is geen magisch wondermiddel, maar hoort als gelijkwaardige optie in het rijtje van fondsenwerving en sponsoring. En verdient ook dezelfde serieuze benadering. Crowdfunding kan een heel goede optie zijn voor je project, míts het past bij je project en je bereid bent het serieus aan te pakken.
Crowd-wat?
Crowdfunding kunst en cultuur is er op gericht een grote groep mensen te enthousiasmeren een kleine bijdrage te leveren. Deze bijdrage is vaak eenmalig, men geeft aan een specifiek project. De invalshoek van de gever is niet zakelijk, maar hij of zij geeft vanuit interesse in, of betrokkenheid bij het project. Vaak wordt deze betrokkenheid beloond met bijvoorbeeld een toegangskaartje of een uitnodiging voor een repetitie, afhankelijk van de grootte van de donatie. Belangrijk in crowdfunding is de gemeenschapszin, gezamenlijk een project tot stand brengen. Crowdfunding is daarom ook erg geschikt voor lokale projecten. Crowdfunding gebeurt vaak via speciale sites.
En dan?
Een flinke dosis enthousiasme en een bijzondere tegenprestatie werkt. De initiatiefnemers van de theateropera ‘Schuim’ haalden 130% van hun benodigde bedrag op door middel van crowdfunding. Zij demonstreerden dat veel enthousiasme en een goed verhaal werken. Daarnaast toonden zij de effectiviteit van een bijzondere tegenprestatie. Zo kregen donateurs die meer dan 2.000 euro bijdroegen hun eigen privévoorstelling op een locatie naar keuze. Wie zou dan niet willen geven..?
In crowdfunding kunst en cultuur
Incrowdfunding, een term van acteur (en ambassadeur van Cultuur, daar geef je om) Sieger Sloot. Net als velen heeft ook hij een succesverhaal van een project dat mede mogelijk gemaakt werd door crowdfunding. Maar, zegt hij eerlijk, dit succesverhaal was vooral afhankelijk van een rijke vriend in Quatar en een vriendendienst van een gratis filmcrew. Crowdfunding bleek dus vooral incrowdfunding. Mooi voor je eerste project, maar wat is de herhaalbaarheid ervan? Geven je vrienden en familie de volgende keer weer? Blijf dus zoeken naar langdurige of herhaalbare vormen van financiële steun. En ga op zoek naar manieren om je crowd aan je te binden, zoals vriendenverenigingen.
Kijk hier voor een overzicht van crowdfunding websites.