Creatieve broedplaatsen Twente

DEADLINE – tot plafond is bereikt

Creatieve Broedplaatsen uit heel Twente kunnen subsidie krijgen voor het organiseren van activiteiten. Aanvragen kan op en vanaf 16 januari 2023, tot het subsidieplafond is bereikt. Als het subsidieplafond op de eerste dag al is bereikt, wordt er geloot tussen de aanvragen die op de eerste dag zijn binnengekomen.

 • Organisatie

  De gemeente Enschede verzorgt de uitvoering, namens de veertien Twentse gemeenten.

 • Wat?

  Broedplaats’ is een breed begrip. Daarom is besloten de regeling te verdelen in drie onderdelen. Bij alle drie gaat het om de koppeling tussen kunst, cultuur en technologie:

   1. Nieuw Cultureel Programma
    Dit zijn programma’s of initiatieven zoals workshops, maakplaatsen en ‘woonkamers’ die technologie en kunst koppelen. Belangrijk: het is voor een breed publiek, dus toegankelijk en laagdrempelig.
   2. Broedplaatsen van Onderop
    Dit is een fysieke verzamelplek waar ondernemende talentvolle mensen uit de creatieve industrie samenkomen of een werkruimte hebben. Denk aan kunstenaars, game developers, VJ’s en vormgevers. Ze komen samen op een plek voor creatieve, experimentele initiatieven, voor bundeling van krachten, kruisbestuivingen en nieuwe concepten. Zo’n broedplaats ontstaat ‘van onderop’.
   3. Innovatieve projecten
    Dit is een innovatief project, gestart door ‘gevestigde’ Twentse ondernemers in samenwerking met creatieve en technologische talenten. Waarbij de innovatiekracht en kennis in de regio verder groeit.
 • Bijdrage

  De nieuwe regeling wordt gefinancierd vanuit de Regio Deal en biedt naast een financiële bijdrage ook netwerkvorming en coaching. Er is 1,4 miljoen subsidiegeld beschikbaar voor het eerste en tweede tijdvak en nog eens 1,2 miljoen voor het derde tijdvak.