Artist in residence – een overzicht

Wat is een artist in residence?

Kort gezegd ben je als ‘artist in residence’ tijdelijk ergens – in jouw rol/functie als kunstenaar – te gast. Een residentie is een plek waar een kunstenaar zijn kunstpraktijk vaak voor een van tevoren vastgelegde periode kan ontwikkelen. De organisatie die de residentie organiseert biedt daarbij vaak kost en inwoning en heeft de middelen beschikbaar die de kunstenaar nodig heeft, maar die bijvoorbeeld te duur zijn om zelf aan te schaffen. Zo is een beeldend kunstenaar die met keramiek werkt afhankelijk van ovens om zijn kunstwerken in te bakken en heeft een musicus een studio nodig om zijn muziek vast te leggen. Schrijversresidenties bieden vaak dan weer geen specifieke middelen, maar rust en natuur ter inspiratie. Soms werk je aan een van te voren afgesproken specifieke opdracht of bepaald thema, soms staat het je volledig vrij te experimenteren, alleen of met andere kunstenaars. Residenties bieden de mogelijkheden om je als kunstenaar te ontwikkelen en jezelf met andere kunstenaars te verbinden en te leren van elkaars ervaringen.

Een overzicht

Om je op weg te helpen presenteren we hier een overzicht van een aantal artist in residence websites. Op deze websites kun je weer veel meer afzonderlijke residenties vinden.

Platform Werkplaatsen

Werkplaatsen voor kunstenaars en ontwerpers in Nederland en Vlaanderen

Locatie: Nederland en Vlaanderen

Transartists

Grote internationale verzameling van residenties voor kunstenaars

Locatie: internationaal

Sunday Morning

Een internationale werkplaats waar kunstenaars, ontwerpers en architecten de technische en artistieke mogelijkheden van keramiek verkennen.

Locatie: Oisterwijk

Cultureland

Cultureland is a foundation that organizes creative work periods, projects and activities at the cutting edge of culture and nature.

Locatie: Amsterdam

De Ateliers

De oudste zogeheten kunstenaars werkplaats in Nederland

Locatie: Amsterdam

Skar ateliers

Betaalbare werkruimte voor de creatieve sector

Locatie: Rotterdam

Goethe Institut

Uitwisseling tussen Duitsland en Nederland op het gebied van Beeldende Kunst, Theater, Dans en Architectuur

Locatie: Rotterdam

De Buren

Open calls en residenties op het gebied van de culturele uitwisseling tussen Nederland en Vlaanderen

Locatie: Brussel

Performance Technology Lab

Het Performance Technology Lab is een nomadische werkplaats voor podiumkunstenaars die in hun dramatisch universum technologie gebruiken: video, audio, mapping, tracking, live cinema, arduino, robots, drones, AI, VR, AR en wat al niet meer.

Locatie: Wisselend

Studio Betzy

Ongeveer 26 weken per jaar verhuurt de vereniging de woning aan de stichting als onderdeel van een Artist-in-Residence programma.

Locatie: Vlieland

Schrijfresidentie Brussel

Ben je schrijver en op zoek naar een lokatie om in alle rust aan je literaire project te werken? Dan is deze residentie in Brussel wellicht iets voor jou. 4 tot 8 weken word je ondergebracht in een ruim appartement en ingeleid in de culturele scene van Brussel.

Locatie: Brussel