Als kunstenaar een maandelijks inkomen ontvangen, kan dat?

Als kunstenaar, muzikant, of ander culturele avonturier leef je vaak een onzeker bestaan. De ene maand loopt je werk goed, de andere maand kan het zo weer anders zijn. Helaas zijn je vaste lasten minder flexibel. Hoe fijn zou het daarom zijn om met een onzeker beroep als creatief talent toch verzekerd te zijn van brood op de plank?

Met deze gedachte in het achterhoofd is do nxt (spreek uit als do next) opgericht. De website donxt.com biedt een crowdfundingplatform voor de creatieve en culturele sector. Maar anders dan bij projectmatige crowdfunding, ontvang je als artiest niet eenmalig, maar iedere maand een kleine donatie van je supporters. Bij elkaar opgeteld vormen deze kleine bedragen jouw maandelijkse basisinkomen. Zodat je hiervan je huur kunt betalen, een eventuele bijbaan op kunt zeggen en meer tijd over houdt voor je creatieve werk!

Voor wat hoort wat
Je donateurs tonen niet alleen hun blijk van waardering, ze krijgen hier ook iets voor terug. In ruil voor de support geef je als artiest namelijk regelmatig beloningen aan je supporters. Wat dit is bepaal je helemaal zelf, maar je kunt denken aan exclusief of premium werk, persoonlijke bedankjes, behind-the-scenes materiaal, toegang tot shows of exposities of andere leuke extra’s en cadeau’s. Een supporter neemt als het ware een abonnement op jou en je werk! Hij krijgt als eerste te zien of horen waar jij mee bezig bent of ontvangt werk wat voor anderen verborgen blijft. Zo kun jij leven naar je passie, en zitten de liefhebbers van je werk eerste rang!

Hoe werkt het?
Op donxt.com kun je als creatief talent gratis een campagne starten. Van iedere donatie gaat er overigens 10% naar do nxt om het platform draaiende te houden. De supporters werf je zelf, maar de medewerkers van do nxt helpen je bij het opzetten van je campagne, geven handige tips om aan supporters te komen en zetten artiesten in de spotlight op social media.

Brood op de plank
Met een goede campagne, aantrekkelijke beloningen, de inzet van je netwerk en een beetje lef, wordt de vraag niet meer hoe je volgende maand dat brood op de plank krijgt, maar wat je er op gaat smeren! Of welke superfood je in je salade mikt natuurlijk 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *